Prezentare geografică

Comuna Tîntăreni, acest vechi nucleu românesc,cu  vatra locuită din timpuri străvechi,cu o continuitate semnificativă a fiintei umane, se înscrie într-un cadru natural în care se îmbină în chip fericit bogătiile câmpiei  cu cele ale dealului, fiind asezată la contactul dintre Dealurile Getice si Câmpia Piemontană Getică.

Comuna Tîntăreni este situată în partea de sud a judetului Gorj ,pe cursul inferior al Gilortului . Se înscrie în categoria comunelor de mărime medie , ocupând o suprafată de 4549 ha.si având o populatie de 5864 locuitori.

Teritoriul administrativ comunal se învecinează la sud cu orașul Filiași,la vest separată de Jiu și Gilort de comunele Ionești  și Brănești , la est cu satul Fratoștița și comunele Crușeț și Stoina iar la nord cu comuna Turburea.

Aici munții Carpați  își termină două dealuri,care pornind din munții Vîlcan , se pierde unul în satul Picu ,sub denumirea de dealul Picu   care formează un unghi cu rîul Motru, iar celălalt deal se pierde în hotarul de est al satului Țînțăreni, la limita liniei de sud și se numește dealul Fratoștița .

De la poalele dealului Picu și până la poalele dealului Fratoștița se întinde zona de șes care poartă denumirea de Valea Jiului și este străbătut de râul Jiu.Zona din apropierea Gilortului, care străbate teritoriul comunei în partea de nord, poartă denumirea de Valea Gilortului.

Pe teritoriul Țînțăreniului Jiul  primește ca afuenți pâraie ca : Balta Raței , Balta Ulmului și Balta Căldărușei.Tot aici în locul numit Cocoru primește ca afluent Gilortul.

Sistemul comunal habital este format din patru sate: Arpadia,Florești,Chiciora și Țînțăreni – sat  reședință.

            Se întinde pe o lungime de 10 Km. de la nord la sud ,iar între punctul cel mai estic și punctul cel mai vestic este o distanță de 20 Km.

 Comuna Țînțăreni este situată la o distanță de 70 Km. de municipiul Tg.Jiu, reședința județului Gorj, iar cel mai apropiat centru industrial și de consum este orașul Filiași din județul Dolj, situat la  4 Km. pe șoseaua spre Craiova.Satele componente ale comunei au stabilite relații de accesabilitate corecte cu satul de reședință, Țînțăreni, prin rețeaua de căi de comunicație rutieră care permite în orice moment legături directe și cu orașul Filiași și municipiul Craiova aflat la circa 40 Km.

Rețeaua de căi rutiere din comună,analizată în contextul legăturilor de transport județean este formată din:

-DC 50 – Țînțăreni(DN 66) – Arpadia

- DC50A – Chiciora (DC51)- Valea Lungă

- DC51- Slămnești – Maiag – Chiciora – (DJ661) Florești.

GALERIE

CINE ESTE ONLINE

Avem 138 vizitatori și niciun membru online

România 100

100

DPO

GDPR

CONTACT

Adresa: Sat Țînțăreni, Com. Țînțăreni, Strada Tudor Vladimirescu, Nr. 123,  jud. Gorj, cod poștal 217535
Telefon: 0253-473109, 473108
Fax: 0253-473109
http://www.primariatantareni.ro

MultiTrans

Tradu

English French German Romanian

Localizare

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Biblionet

Muzeu